Systemisch werk:
Misschien heb je wel eens gehoord van een familie-opstelling, dit is een onderdeel van systemisch werk.
Systemisch werk is ontwikkeld door Bert Hellinger. Deze methode is een effectieve, snelle werkvorm om tot de kern komen van een vraag of van een verstrikkingen/verstoring
In elk systeem (familie, vrienden, organisatie, maatschappij) zitten dynamieken. Als er een disbalans is
in deze dynamieken ontstaan er symptomen (klachten, problemen, signalen). De symptomen komen naar de bovenlaag. En met behulp van een opstelling wordt de onderliggende dynamiek nog zichtbaarder. Met verschillende interventies in de opstelling kunnen verstrikkingen in het systeem opgelost worden. Zo worden de symptomen overbodig. Daar de toepasbaarheid van systemisch werken zeer groot is, geniet deze werkvorm een sterk groeiende belangstelling zowel in de persoonlijke als zakelijke sfeer.
De kern van de werkwijze is het opstellen van het systeem, een familie of organisatie met behulp van personen uit de groep (representanten) of met voorwerpen( bijvoorbeeld bij een 1 op1 tafelopstelling). Op deze manier wordt inzichtelijk en voelbaar gemaakt wat de verhoudingen zijn tot elkaar en waar de eventuele verstrikkingen zich bevinden.
Tijdens een opstelling wordt het innerlijk beeld zichtbaar en ervaarbaar gemaakt. Wat we te zien krijgen is dan ook een beeld dat veel dieper gaat dan onze verstandelijke ideeën over het systeem. Dat vraagt een open mind van de begeleider. Deze waarneming, het toegang krijgen tot een weten en voelen van een systeem noemt men het morfologisch veld. Opstellingen kunnen zowel voor: persoonlijke problematiek (familieopstellingen), organisatievraagstukken, teamcasuïstiek, politieke en maatschappelijke vraagstukken gebruikt worden.
De ervaring is dat de techniek van Bert Hellinger heel veel mogelijkheden biedt in combinatie met andere therapeutische interventies. Ze vullen elkaar goed aan en in dat samenspel geeft het een bijzondere verdieping aan het helingsproces van de cliënt.
toepasbaarheid van systemisch werk op persoonlijk vlak:
"Het is nooit te laat een mooie jeugd gehad te hebben". Milton Erickson